Ett undertak blir en del av inredningen

Skoog Architects - Gävle, Sverige

Undertaket är en del av inredningen

En gammal fabrik i hamnen i Gävle blev valet för en lokal svensk arkitektbyrå, och renoveringen av deras nya kontor kunde börja. Företaget i Gävle valde Parafon Step för att skapa en hemtrevlig känsla med fokus på akustik och design i den renoverade kontorsmiljön.

 

Projektinformation

Segment
Kontor
År
2018
Land
Sverige
Stad
Gävle
Arkitekt
Skoog Architects
Products used

Skoog Arkitekter grundades 1989. Företaget är verksamt i Gävle och betjänar i huvudsak närområdet, men utför även uppdrag på andra platser i Sverige. Uppdragen omfattar bostäder, handels- och industribyggnader, inredning och andra projekt. Efter att under 20 år ha bedrivit verksamheten från ett hus från tidigt 1900-tal strax utanför stadskärnan flyttade företaget till bättre lämpade lokaler i en ombyggd industribyggnad i slutet av 2017/början av 2018.

En blandning av industriell minimalism och hemtrevlighet

De nya lokalerna omfattar cirka 430 kvadratmeter på en våning. För Skoog Arkitekter var det fem meter höga taket en viktig faktor vid valet av dessa lokaler. De har utnyttjat utrymmet som tidigare var en fabrik maximalt. Ur detta stora utrymme har mindre rum skapats som separata enheter inom det stora utrymmet.

”Det är en blandning av industriell minimalism med synliga konstruktioner och rostiga stålprofiler och en hemtrevlig känsla som vi skapar med material, belysning och inredning. Ett centralt koncept för de nya lokalerna har varit att variera byggmaterial och tekniska lösningar.”

”Det här kommer att vara till stor hjälp eftersom vi nu till exempel kan visa upp ytskikts- och designidéer för våra kunder i en autentisk miljö. Genom att montera Parafon Step for Grids i vårt stora konferensrum kan vi visa upp en produkt med innovativa lösningar som skapar ett traditionellt nedpendlat undertakssystem."

Ett undertak som blir en del av inredningen

Om möjligheten finns rekommenderar arkitekten Johan Olsson på Bornstein Lyckefors att man gör undertaket till en del av inredningen. Personligen gillar han inte att begränsas av standardlösningar. ”Jag vill ha friheten att välja mellan olika material, färger, former och till och med bärverk utan att kostnaderna blir alltför höga.”

Genom ett samarbete fick Bornstein Lyckefors möjlighet att kombinera form och funktion när de kom på idén till Parafon Step, ett akustikkoncept som låter dig välja både design och färg. En kombination av olika tjocklekar och format resulterar i ett dynamiskt och unikt akustiskt undertak.

Jag vill ha friheten att välja mellan olika material, färger, former och till och med bärverk utan att kostnaderna blir alltför stora.
Johan Olsson - Architect, Bornstein Lyckefors Architects

Utformat för nedpendlade undertakslösningar

Andreas Lyckefors på Bornstein Lyckefors säger att konceptarbetet för Parafon Step for Grids byggde på samma tillvägagångssätt. Skillnaden är att den nya produkten är utformad för nedpendlade undertakslösningar. Det gör den tillräckligt mångsidig för de flesta miljöer.

“Vi har länge saknat en mångsidig produkt som fungerar smidigt med vanliga nedpendlade undertak samtidigt som den kombinerar bra akustik, bra brandskydd och generösa designmöjligheter. Ganska ofta vill vi bara riva ut undertaket. Men med Step for Grids har vi möjlighet att skapa något inom ramarna för standardbeslagen, budgeten och våra egna höga förväntningar på slutresultatet.”

Imponerande utseende och fördelaktig akustik

Johan Lingblom på Takringen Akustikbyggen, företaget som monterade taket, förklarar: ”Du välkomnas av en gammal fyrkantig industribyggnad i metall, belägen i inre hamnen intill Gasklockorna och Gävle skeppsvarv. Men när du väl kommer in i byggnaden blir du imponerad. Den är fantastisk!”
Akustikbyggen använde Parafon Step for Grids till taket i arkitektbyråns största konferensrum.

”Step-skivorna är 18, 34 och 50 mm tjocka. De monteras i ett smalt 15 millimeters bärverk. I detta fall har lika många av de olika tjocklekarna monterats i ett oregelbundet mönster. Arkitektbyrån har valt en mörk gråbrun färg som påminner lite om chokladmjölk, och både skivorna och bärverket har samma färg. Lösningen är verkligen enastående."

Behöver du hjälp av en expert?

Kontakta vår kundtjänst eller en av våra rådgivare.

Kontakta oss