Restaurant Rest med fokus på hållbarhet och design

Restaurant Rest - Oslo, Norge

Design och akustik på restaurang i Oslo

På Restaurang Rest i Oslo är återvinning av allt från mat till byggmaterial en röd tråd som löper genom hela restaurangkonceptet. Inte bara när det gäller maten och tallrikarna den serveras på, utan också serveringspersonalens kläder och akustikplattorna i taket.

Projektinformation

Segment
Restaurang
Land
Norge
Stad
Oslo
Arkitekt
Bornstein Lyckefors Architects
Products used

Ett undertak är inte bara ett undertak

Valet föll på Parafon Step – ett akustiskt undertak tillverkat av hållbar stenull som förbättrar rumsakustiken och har gett restaurangen ljudmiljön de sökte.

”Varken kökschefen eller jag hade tänkt så mycket på undertaket, men jag är glad över att vi kom i kontakt med Parafon. Alla som har upplevt problem med dålig akustik vet att ett undertak inte bara är ett undertak. Här har vi lyckats skapa en mysig och dämpad atmosfär där vi också kan spela den musik vi vill. Ljud, eller avsaknad av ljud, är faktiskt mycket viktigare än man kan tro”, säger Øystein Ruud, initiativtagare och styrelseordförande. ”Vi tycker också att det ser snyggt ut och passar bra. Det är en viktig del av interiören.”

Förstärker utrymmet

Undertaket vi pratar vi om är Parafon Step, en taklösning som erbjuder obegränsade möjligheter att skapa attraktiva och unika inredningslösningar. ”Parafon Step for Grids är perfekt för miljöer som Rest, eftersom lösningen erbjuder så många möjligheter när det gäller design och uttryck. Jag tycker det förhöjer rummets inredning, samtidigt som det ger enkel åtkomst till alla tekniska installationer ovanför det nedpendlade undertaket. Sammantaget tycker jag att det förstärker rummets helhetsupplevelse och bidrar till inredningen och utsmyckningen av utrymmet”, säger Jonny Aas som är landschef. För att utveckla undertaket samarbetade de med den välkända arkitektbyrån Bornstein Lyckefors, och grundidén var enkel: akustiska plattor i nio olika format och tjocklekar som skapade olika höjdnivåer.

Alla som har upplevt problem med dålig akustik vet att ett undertak inte bara är ett undertak.
Øystein Ruud - Styrelseordförande, Restaurant Rest.

Parafon Step kombinerar design och akustik

Genom att använda stenullsplattor med olika tjocklek skapas unik akustik i utrymmen där många människor vistas samtidigt. Detta skapar behagliga ljudförhållanden för såväl kunder som medarbetare som vistas länge i denna typ av arbetsmiljö. ”Parafon Step-konceptet är perfekt för lokaler där man inte bara vill att taket ska ge en neutral bas. Detta gäller i synnerhet lokaler som restauranger, caféer, kontor och hotell där design och funktion är oerhört viktiga aspekter”, säger Jonny Aas, landschef.

Dessutom bidrar kontrasten mellan stenullens naturliga råa struktur på akustikplattornas synliga kanter och de släta ytorna ytterligare till dynamiken och variationen och är ett värdefullt designtillskott i sig självt.

Behöver du hjälp av en expert?

Kontakta vår kundtjänst eller en av våra rådgivare.

Kontakta oss